Зошто страдаме

Зошто страдаме

Цена: 280 ден.

Опис на книгата

Проблемот на злото несомнено спаѓа во редот на критичните философски енигми кои сè уште ги вознемируваат умовите на философите на религијата етичарите теолозите. На страниците на оваа книга е претставена еволуцијата на иследувањето на проблемот во aнтиката од самите зачетоци на неговото промислување па сè до зрелите и релативно подробно изнесени теории на злото кои се јавуваат во добата на хеленизмот и доцната антика. Поблиското запознавање со овој специфичен аспект на учењата на античките философи кој кулминира во делото на Плотин ќе биде од полза за историчарите на философијата за оние кои проблемот на злото го промислуваат низ призмата на современата метафизика и теологија но и за секој човек кој со љубопитен ум се судира со бурите на секојдневјето.

Иследувањето на проблемот на злото, за жал, не го ужива заслуженото внимание во нашите учени кругови. Основната цел на овој труд е да даде барем скромен придонес кон настојувањето таквата состојба да се промени, а со тоа и да претставува мал чекор напред во обидот да се изнајде одговор на прашањето „Зошто страдаме?“

Детали за продуктот

Корица Мека
Година на издавање 2015
Издавачка куќа Три
Автор Виктор Илиевски
Korica.mk користи колачиња за персонализација на содржините и функционалност. Со продолжување на користење на сајтот или со кликнување на “Се согласувам”, се согласувате да ги зачувуваме колачињата. Повеќе инфо
x