Верковиќев апостол
Верковиќев апостол

Верковиќев апостол

Цена: 230 ден.

Опис на книгата

Ова значајно дело за македонистиката, македонската историја (како јазична, така и национална) и македонската држава, дава придонес во областа на проучувањето на врските меѓу стариот и новиот јазичен мост во македонскиот писмен јазик. Тоа донесува нови сознанија за речничкиот фонд на македонскиот јазик, како и сознанијата за врските меѓу современиот македонски јазик и старите текстови. Дава придонес и во областите на историјата на македонскиот јазик, во неговата лексикологија и лексикографијата, во нормативната граматика на македонскиот јазик, а е од значење и за соодветните проучувања во јужната славистика. Ова дело отвора широки можности за натамошни истражувања кои се поврзани со изработка на специјализираните речници на обработените ракописи, како и во подлабока граматичка обработка на Верковиќевиот апостол... како што во суштина се вели во еден од записите на нашиот апостол.

Детали за продуктот

Корица Мека
Година на издавање 2019
Издавачка куќа Култура
Автор Михајло Марковиќ,
ISBN 978-608-262-045-9
Korica.mk користи колачиња за персонализација на содржините и функционалност. Со продолжување на користење на сајтот или со кликнување на “Се согласувам”, се согласувате да ги зачувуваме колачињата. Повеќе инфо
x