Политика за колачиња на Корица

Последно обновено на: 22.06.2021

Дефиниција на поимите

Термините „Ние“ и „Наша“, како и сите други заменки во прво лице, се користат како референца за „РУТИКС ДООЕЛ, Скопје“, која ја поседува, управува и одржува веб-страницата korica.mk.

Што е политика за колачиња?

Како што е вообичаена практика со скоро сите професионални веб-страници, Korica.mk и трети лица кои се авторизирани од наша страна собираат колачиња кои содржат податоци за вас. Колачињата претставуваат мали датотеки што се зачувуваат на вашиот компјутер, за да го подобри вашето искуство. Оваа страница опишува какви информации собираме, како ги користиме и зошто понекогаш треба да ги чуваме овие колачиња. Исто така, ќе споделиме како можете да спречите зачувување на овие колачиња, сепак тоа може да ја оневозможи функционалноста на веб-страница.

Кога ќе ја посетите нашата веб-страна за прв пат, ќе ви биде прикажана порака дека користиме “колачиња”. Доколку кликнете на копчето “се согласувам” или продолжите да ја користите нашата веб-страна вие се согласувате со употребата на овие технологии кои се објаснети на оваа страница.

Што се колачиња?

Колачињата се податоци што ги чуваме на вашиот компјутер, мобилен телефон или друг уред преку кој ја посетувате нашата веб-страна. Употребата на колачиња има за цел да го олесни користењето на нашата веб-страна и да ви овозможи персонализирано искуство.

Она што колачињата обично содржат е резултат на информации што ќе ги внесете на нашата веб-страница. Најчесто, кога ќе се зачува некоја информација во колачињата, оваа информација е кодирана на таков начин што е нечитлива за која било трета страна.

За што користиме колачиња?

Неопходните колачиња и помагаат на нашата веб-страна да биде функционална. Конкретна употреба на овие колачиња е кога додавате продукти во вашата кошница за купување и без овие колачиња нашата веб-страна не може да функционира.

Аналитичките колачиња ни помагаат да правиме анализа на кој начин посетителите комуницираат со нашата веб-страна. Овие податоци не даваат никакви лични детали.

Како можам да ги контролирам или оневозможам колачињата?

Можете да ги исклучите или да избришете колачиња во секое време. На следниве линкови можете да прочитате како да го направите тоа: Chrome, Firefox, Microsoft Edge, Safari.

Кои видови колачиња ги користиме?

Нашите веб-страници користат сесиски и постојани колачиња. Сесиски колачиња: Ова се привремени датотеки за колачиња што се бришат кога ќе го затворите прелистувачот. Постојани колачиња: Овие колачиња остануваат во една од папките на вашиот прелистувач додека не ги избришете или не истечат.

Категориите колачиња што ги користиме во моментов

Автентификациските колачиња ги користи нашата веб-страна за да знаеме дали сте најавени или не и од која сметка сте најавени.

Безбедност и интегритет - Овие колачиња ни овозможуваат да ја чуваме нашата веб-страница безбедна. На пример, тие ни помагаат да ја заштитиме вашата сметка од неовластен пристап.

Аналитика - Овие колачиња ни даваат извештаи што доставуваат статистички податоци што ни помагаат да утврдиме како посетителите ја користат нашата веб-страница и како пристигнале на нашата веб-страница.

Колачиња од трети страни

Ние користиме услуги на трети страни кои исто така може да постават колачиња на вашиот компјутер во наше име кога ја посетувате нашата веб-страна. На пример, ние користиме колачиња од трети страни за статистички цели. Повеќе информации за овие колачиња се достапни на веб-страницата на соодветната трета страна.

Korica.mk користи колачиња за персонализација на содржините и функционалност. Со продолжување на користење на сајтот или со кликнување на “Се согласувам”, се согласувате да ги зачувуваме колачињата. Повеќе инфо
x