Сага за македонските воени пилоти

Сага за македонските воени пилоти

Цена: 280 ден.

Опис на книгата

Мошне интересна книга, умешно структуирана, со биографски прилози и со документарни новинарски статии замакедонските воени пилоти преку кои се отсликани создавањетои развојот на военото воздухопловство на Армијата на Република Македонија. Претставени се биографиите на бригадните генерали Миле Манолев иЗвонко Стојановски, генералот Ангел Ончевски, полковниците Кире Колевски, Горан Здравковски,Драган Арнаутовски, потполковниците Владимир Лазаров, Дане Илијевски, Александар Манев и капетаните Никола Петковски и Часлав Спасовски-Чале.Преку животниот пат, школувањето,високата обученост, професионалната посветеност и пред сѐ патриотизмот намакедонските воени пилоти читателот може дасогледа како го создаваа и горазвиваавоеното воздухопловство, елитниот сегмент на Армијата на РепубликаМакедонија.

Особено интереснае претставенатаакција на македонските воени пилоти за задржување на дел од леталатапри повлекувањето на армијата на ЈНА од територијата на Република Македонија; нивното расклопување, криење и повторно склопување, за ставање вофункција на македонското воено воздухопловство. Соодветен простор е одделен за повредите на македонскиот воздушен простор од грчки авиони, демонстрација на закани и притисок во процесот на меѓународнотопризнавање на државната независност на Република Македонија. Прикажанае реалната ситуација во која беа поставени македонските воени пилотипри учеството во изведувањето на борбените дејства за време на агресијатаизвршена од Косово и за придонесот што го имашевоеното воздухопловство во рамките на АРМ во заштитата на територијалниот интегритет и суверенитет на Република Македонија. Како историски настан е означенопреземањето и одржувањето на контролата на воздушниот простор над Република Македонија, односно „македонското небо“, како што пишуваат авторите.

Детали за продуктот

Корица Мека
Година на издавање 2017
Автор Киро Кипроски
ISBN 978-608-243-229-8
Страници 222
Тежина 393
Издавачка куќа Антолог
Korica.mk користи колачиња за персонализација на содржините и функционалност. Со продолжување на користење на сајтот или со кликнување на “Се согласувам”, се согласувате да ги зачувуваме колачињата. Повеќе инфо
x